Friday, March 30, 2018

Festőkert /// Dye garden

Évek óta vágyom arra, hogy komolyabban foglalkozzak a festőnövények termesztésével. Szüleim kertjében dédelgettem már festőbuzért, festőcsüllenget, büdöskét és japán festő keserűfüvet is, de annyira színes a festőnövény paletta, hogy még megannyi növény termesztése feledezésre és kísérletezésre vár. Idén a nyimi öko közösséggel együttműködve mindez megvalósulni látszik, a közösségi kertben nekilátunk, és létrehozunk egy festőkertet is.


Első körben átválogattam a saját magkészelteimet, voltak még megfogott magjam néhány fajtából, kérdés, hogy ezek idén életre kelnek-e. Aztán az internetet bogarászva kutattam még jó pár órát, és összeállt a kezdő készlet:

A maggyűjtemény /// The seed collection
Van itt minden: hagyományos festőnövények, színezésre is alkalmas gyógynövények, paraszt kertek dísznövényei - gyönyörű tarka kupac! Az idei év a kísérletezésről fog szólni, kb. 50 nm áll rendelkezésre, meglátjuk, hogy mi szereti az ottani földet, klímát, reményeim szerint magfogásra is lesz lehetőségünk, így jövőre már a saját magállományunkkal folytathatjuk.

A legtöbb fajta palántázása mellett döntöttem, hogy kapjanak egy kis kezdőlöketet a kiültetés előtt, tálcákba sok órás aprólékos munkával vetettem el a magokat. Megpróbáltam termesztési tanácsokat összeszedni, szakkönyvekből, blogokból, Anna barátnőmtől, volt, amiről találtam, volt, ahol improvizálok, aztán meglátjuk, hogy beválik-e.

Szakkönyvek /// Books with growing tips

A palántázó tálcák megteltek, hol felszínre, hol mélyebbre vetettem, volt mag, amit beáztattunk előtte, volt, amit nem. A festőrezeda, a festőmályva és a festőamaránt magok egyből a szabadföldbe kerülnek majd, a fagyok levonulta után, április végén/május elején.

O. Nap /// Day 0
Indulhat a kaland, hamarosan érkeznek a fázisfotók!

*******************************************

I embarked on the adventure of creating a dye garden this year in collaboration with an eco-village in rural Hungary (in Nyim). We'll initially be planting our dye plants over 50sqm, this will be a pilot year where we'll be seeing what we can grow from seed, what plants thrive in the local soil and climate and hopefully we'll have some of our own seeds for next year.

I started with cataloguing my own seed collection, I had some previous experiments with madder, dyer's knotweed, woad and marigolds , some seeds may no longer be viable, we'll see if they germinate. I also amassed a collection of dye plant seeds from local Hungarian suppliers.

I decided to research and apart from hollyhock, weld and amaranth decided to go with sowing the seeds indoors in trays to give them a head start.

I'll be posting a journal on my progress, stay tuned.

No comments:

Post a Comment